LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

tisdag 30 november 2010

Väg 73 - EPS-cellplast

Ur lekmannasynpunkt undrar man ibland vad det är, som är på gång.

I ett tidigare inlägg 2010-09-06 har jag skrivit om de vita borrmaskinerna med separata tankar, som är ett sätt att gjuta kalkcementpelare, vilket jag aldrig sett tidigare.

Nu har jag iakttagit ett vitt materialet både vid brobygget i Solberga-korsningen och Ösmo-korsningen och undrar vad det används till. Såg nästan ut som frigolit man har i kylväskan. Eftersom det är ganska lätt att söka information på Internet tittade jag vad man kunde läsa om namnet på omslaget, Byggolit.

Företaget

- ECO Byggolit AB´s huvudkontor och fabrik är beläget i Vara intill E20. Det bildades år 2007. Personal anställdes under 2008 och produktionen av EPS-cellplast startade i en modern fabrik.

Varan

- EPS-cellplast är fukt-resistent och materialet suger inte upp vatten och behåller isoleringsförmågan även i fuktiga miljöer till skillnad från andra isolermaterial. EPS-cellplast används där man kräver hög tryckhållfastighet t.ex. i vägar, broar och parkeringsdäck.

Tillverkning

- Tillverkningsprocessen startas med att små kulor av polystyren, som innehåller en liten mängd pentan, expanderas med hjälp av ånga till rätt kvalité.

-Efter förexpandering till önskad kvalitet gjuts sedan polystyrenkulorna i en form under ångtryck till ett stort block. Efter lagring skärs blocket med millimeter-precision till önskade dimensioner och format.

- Slutprodukten är formstyv och har en microporös struktur. Tack vare den täta cellstrukturen har materialet goda mekaniska egenskaper, som medger tillverkning av skivor upp till 1200 x 3000 mm som standard. EPS består i sin färdiga form av små slutna luftceller som ger den högvärdiga isoleringsförmågan. Färdigt material består av ca 98 % luft och 2 volymprocent polystyren.

Mer information finns på deras hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar